Traumaverwerking bij Psycholoog Hilversum

Het verleden steekt weer de kop op

Je hebt iets vreselijks meegemaakt, of gezien dat er iets ergs gebeurde. Na die gebeurtenis heb je er last van gehad, je hebt er over gepraat, gedaan wat je kon het te vergeten. Maar op een dag ging je gewoon weer verder, het leven gaat door…

Een hele tijd is er niks aan de hand. Dat kan maanden zijn, maar ook jaren. En dan ineens, misschien zelfs zonder dat je snapt waarom, komt het weer terug in je leven. De situatie van toen: je herbeleeft het, je bent er mee bezig, ook al wil je dit niet. Er gebeurt in korte tijd veel met je, je krijgt nachtmerries, je slaapt slecht, bent prikkelbaar of je barst ineens tegen iemand uit.

Wat is er nu met mij aan de hand?

Wel, het trauma is nog niet afgerond. Je bent wel verder gegaan destijds, maar het trauma is blijven hangen. En zulke grote, indrukwekkende gebeurtenissen hebben tijd en aandacht nodig om een plek te krijgen.

Gelukkig zijn er hele duidelijke, goede methoden om te begeleiden met traumaverwerking.

Werken met EMDR

Misschien heb je wel eens van EMDR gehoord. Het is een erg succesvolle therapeutische techniek om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen.

Bij een trauma kan het voorkomen dat je gevangen zit in bepaalde reacties. Stel, je maakte een bombardement mee. En nu, telkens als je een sirene hoort, of er komt een vliegtuig laag over, reageer je extreem – alsof je opnieuw in groot gevaar bent. Je oude ervaring neemt als het ware het roer over op dat moment.

Met EMDR geven we je de mogelijkheid de nare ervaring te kunnen verwerken, waardoor de beelden minder beladen zijn. Je bent niet meer bang voor de beelden of je reactie op de beelden. Je ervaart weer controle en kan het aan om over de herinnering te kunnen praten. De therapie vindt plaats zonder uitgebreide gesprekken en resultaat wordt geboekt in relatief korte tijd. De eerste EMDR-sessie is vaak het meest intensief en confronterend, maar biedt direct veel resultaat. Over het algemeen is het psychotrauma volledig opgelost na 2 tot 5 sessies EMDR.

Meer dan alleen een trauma therapie

Met EMDR verbinden we je hersenhelften zo dat je beleving en het denken er over door elkaar lopen. Die ervaring, de combinatie tussen fysieke beleving, gevoel en nadenken maakt dat je tot bijzondere en bijzonder heldere inzichten kunt komen.

Vandaar dat ik de techniek helemaal niet alleen inzet om onverwerkte trauma’s mee aan te pakken, we behandelen er heel uiteenlopende problemen mee.

Neem contact op

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp, of heb je gewoon een vraag over de behandeling? Bel 085 4015 337 gerust voor een afspraak naar Psycholoog Hilversum.